Massage bij kanker

Als je kanker hebt (gehad) dan kan het zijn dat je je moeite hebt om je lichaam te vertrouwen. Of dat het lastig is om je te ontspannen, om te voelen wat er in jezelf gaande is, om je pijn los te laten, of om je over te geven aan een behandeling die gericht is op het ervaren van een puur, fijn gevoel. Bij een ziekte als kanker kan je een gevoel hebben uit elkaar gerukt te zijn, gedissocieerd van je lichaam, weggetrokken uit je ‘normale’ leven. Een massagebehandeling kan helpen om die dissociatie op te heffen, om je weer Heel te voelen. Het kan je ontspanning bieden en je een positief lichaamsbeeld en zelfbeeld laten ervaren. Je bent meer als de ziekte, Jij Bent. Hier & Nu. En ik help je, niet zozeer door Qi in beweging te zetten zoals bij de andere massages die ik geef, maar door je aan te raken in het Zijn van dat moment.

Ik masseer mensen met kanker en kan ook het masseren leren aan naasten van mensen die kanker hebben. Zodat ook zij een manier kunnen vinden om waardevol te kunnen zijn en om iets te doen of betekenen voor hun geliefde, familielid of vriend(in). Neem gerust contact met me op als je hiervoor voelt.

Uit diverse onderzoeken en ervaringen blijkt dat mensen met kanker baat hebben bij massage*. De meeste voordelen staan in het licht van:voetmassage
* verminderen van angst
* verminderen van spanning
* verminderen van depressieve gevoelens
* verminderen van vermoeidheid
* verbeteren van de slaap
* bevorderen van een diepe ademhaling
* verbeteren van mentale helderheid
* verminderen van misselijkheid
* verbeteren van de spijsvertering
* verminderen van pijnklachten

*Bronnen o.a.: Tracy Walton (Cancer&massage therapy: essential contraindications and cancer treatment), H. de Haes e.a. (Psychologische patiëntenzorg in de oncologie), NL Net/NVDV (Richtlijn lymfoedeem 2014, patiëntenversie), Gayle MacDonald (Massagetherapy for people with cancer; Massage of the hospital patient and medical frail client), Ed Roos (Kanker, simpel uitgelegd), IKNL (diverse sites en onderzoeken), Wikipedia, de Lastmeter (IKNL 2008) en last but not least de cursusmap van Stichting voor Jou.