behandelingsprincipe

De Chinese/Japanse therapeut richt zich op het menselijk lichaam in brede en holistische zin. Hiermee bedoelt men dat het lichaam bestaat uit fysieke, geestelijke en en emotionele componenten. Aan het lichaam is te zien dan wel te voelen hoe het met de interne gezondheid gesteld is (“Zo binnen, zo buiten” noemt men dat).

Verstoringen kunnen zich voordoen in spieren, gewrichten, pezen, de geest, de organen of de spijsvertering en kunnen zich uiten in emoties, pijn, verstoorde nachtrust, concentratieproblemen, koude ledematen, onrust, stijfheid, vermoeidheid en dergelijke.

De diagnose wordt door de shiatsu therapeut gesteld door te kijken en te luisteren bij de anamnese, en door te voelen bij de diagnose van pols, tong en Hara (buikzone). Vervolgens worden gedurende de massage de reacties van het lichaam beoordeeld. Deze reacties worden in de behandeling meegenomen door soort, diepte en duur van de druk aan te passen. De druk wordt gegeven met de duim, de vingers, de gehele hand, de elleboog of de knie.